10 mýtov a právd o zápale močových ciest, ktorým veríte

  • HOME
  • >
  • 10 mýtov a právd o zápale močových ciest, ktorým veríte
  • 01. 07. 2018

10 mýtov a právd o zápale močových ciest, ktorým veríte

„Veď moč dezinfikuje, ako môžem mať infekciu?“

Mýtus. Moč môže byť sterilný, kým je v mechúri, no v momente, ako prejde do močovej trubice, stretne sa s baktériami, ktoré sa tam vyskytujú – niektoré z nich sú súčasťou prirodzeného bakteriálneho osídlenia, iné sú nežiaduce.


„Ále, veď to má každá druhá žena, to nie je nič vážne“

Polopravda. Ženy sú naozaj náchylnejšie na infekcie močových ciest – až 50x viac než muži. Avšak neliečený zápal spodných močových ciest môže prejsť do horných močových ciest, močovodov a obličiek. A to už je seriózny problém, ktorý môže ohrozovať život.


Zápal spôsobuje chladné počasie

Polopravda. Chladné počasie iba oslabuje našu imunitu, ktorá by sa inak mohla baktériám spôsobujúcim infekciu ubrániť. Samotný chlad však zápal nespôsobuje.

Môžu za to holé kríže, krátke nohavice a sukne

Mýtus. Zápal spôsobujú baktérie. Ak sa nedostatočne chránite pred počasím, môžete si znížiť imunitu, no odhalené kríže vám samy o sebe zápal neprivodia.


Hneď treba antibiotiká

Polopravda. Antibiotiká sú najspoľahlivejšia forma liečby zápalu, no pri chronických zápaloch či prvotných prejavoch môžu zbytočne vyčerpávať organizmus. Práve pri opakovaných zápaloch odporúčame náš Cys-Control Fort s extra účinným zložením. Pri nastupujúcich prejavoch vám lekárnik odporučí klasický Cys-Control.


Zápal môžete dostať z kúpania sa vonku

Pravda. Ak sa kúpete v prírodnej nádrži, môžu v nej byť baktérie E. coli, ktoré tento zápal spôsobujú. Ak sa kúpete v chlórovanom bazéne, chémia môže podráždiť citlivú prirodzenú ochranu tela a uľahčiť baktériám dostať sa na miesta, kde sa môžu usadiť. Plus, ak zostávate dlho v mokrých plavkách, teplo a vlhko sú optimálne podmienky pre bujnenie infekcie.

Piť veľa vody alebo urologického čaju stačí

Mýtus. Pitný režim je dôležitý pre zachovanie zdravia močových ciest, no keď už máte zápal, nezachráni vás.


Brusnicový džús pomáha

Polopravda. Brusnice sú dôležitou protizápalovou zložkou väčšiny prípravkov na úľavu od infekcie, no obyčajný džús nemá dostatočnú koncentráciu účinných látok. V Cys-Control Fort nájdete len najkvalitnejšiu odrodu severoamerických brusníc, z ktorých účinné zložky izolujeme najpokročilejšou laboratórnou metódou.


Prenáša sa sexom

Áno aj. Keďže ho spôsobujú baktérie, tie sa môžu do okolia močovej trubice dostať aj počas sexu. Zápalu močových ciest sa niekedy hovorí aj „choroba medových týždňov“, pretože zvýšená sexuálna aktivita môže viesť práve k prenosu baktérií.

Cikanie po sexe pomáha

Pravda. Vymočiť sa pred sexom aj po ňom pomôže vyplaviť prípadné baktérie z močových ciest – nestihnú sa zahniezdiť a bujnieť.


Poznáte niekoho, komu sa tento článok zíde? Nazdieľajte ho na svojom Facebooku :)

© 2018 Vyrobilo WEBCENTRUM.SK