Zápalu močových ciest je niekoľko druhov, upozorňuje lekár

  • HOME
  • >
  • Zápalu močových ciest je niekoľko druhov, upozorňuje lekár
  • 03. 07. 2018

Zápalu močových ciest je niekoľko druhov, upozorňuje lekár

Aspoň raz za život zažije túto nepríjemnosť polovica žien. Spôsobujú ju baktérie, ktoré sa dostali, kam nemali.

„Až z 90 % spôsobujú zápal močových ciest baktérie Escherichia coli, patriace do veľkej skupiny črevných baktérií, ktoré sa z hrubého čreva a kože v okolí konečníka dostanú do močovej rúry a vyvolávajú infekciu,“ vysvetľuje primár urologického oddelenia v NsP Bojnice, MUDr. Peter Čech, PhD.

Zápal močových ciest však nie je len jeden. Rozoznávame zápal dolných močových ciest a horných močových ciest. Dolné močové cesty sú mechúr a močová rúra, horné sú močovody a obličky.

Zapálený mechúr sa ozve pálením pri cikaní. Ku koncu močenia sa bolesť obyčajne zhorší. Tento druh zápalu máva rýchly nástup a je typický častým nutkaním na vécko a bolesťami v podbrušku alebo v dolnej časti chrbta.

Zapálená močová trubica spôsobuje zakalený moč, bolesti okolo mechúra a, samozrejme, častejšie močenie. Tento zápal nastupuje pomalšie a máva miernejšie príznaky.

Prejavy zápalu horných močových ciest sa postupne zosilňujú. Ak si nedáte pozor, pocítite ich v tomto poradí:

  • Časté močenie
  • Rezanie a pálenie pri močení
  • Zakalený moč
  • Krv v moči
  • Bolesti a kŕče v podbrušku
  • Samovoľný únik moču
  • Výtok z pošvy
  • Bolesti chrbta v oblasti okolo bediet
  • Horúčky a zimnica

„Spúšťacím mechanizmom zápalu môže byť aj pohlavný styk, pri ktorom príde k porušeniu sliznice. Označuje sa aj ako honeymoon disease, teda ochorenie medových týždňov, pretože prichádza v období častejších sexuálnych kontaktov. Pri pohlavnom styku totiž existuje vyššie riziko, že krátka močová rúra a blízkosť konečníka u žien spôsobia, že baktérie vyvolávajúce zápaly sa môžu vďaka nemu ľahšie preniesť do močových ciest,“ vysvetľuje daľej MUDr. Čech.

Čo pomáha a čo škodí?

Jednoznačne škodí časté zadržiavanie moču – ak sa nejaké baktérie dostanú do mechúra, pri zadržiavaní moču majú dostatok času na zahniezdenie.

Zanedbaná hygiena – E. coli sa vyskytuje v stolici a preto je dôležité dávať pozor na roznášanie tejto baktérie po tele.

Nadmerná hygiena – ak sa sprchujete viac ako dvakrát denne alebo používate príliš parfumované prípravky intímnej hygieny, môžete narušovať jemné biochemické zloženie pokožky a slizníc týchto partií. Podobne môže škodiť chlórovaná voda v bazénoch.

Syntetická bielizeň či mokré plavky môžu pripravovať vhodné podmienky pre usídlenie baktérií vo vašich močových cestách.

Prevencii pomáha správny pitný režim – dostatok tekutín pravidelne vyplaví nečistoty z vášho tela.

Bezpečný sex – bariérová ochrana, ako napríklad kondómy, redukuje riziko prenosu baktérií E. coli z vonkajšieho prostredia. Cikanie pred aj po pohlavnom styku pomáha vyplaviť baktérie, ktoré sa predsalen mohli dostať blízko močových ciest.

Bavlnená bielizeň je pre telo príjemnejšia, dovoľuje pokožke dýchať a nezadržiava nadmernú vlhkosť.

Výťažky z brusníc majú podľa MUDr. Čecha v liečbe svoju nezastupiteľnú úlohu: „Dokážu upraviť pH moču, čím zhoršujú podmienky pre rast baktérií v močových cestách a majú protizápalové a dezinfekčné účinky.“

V Cys-Control Fort nájdete len tie najkvalitnejšie brusnice vo vysokej koncentrácii, ktorú umožňujú pokročilé laboratórne techniky. K tomu výťažky z vresu upokojujú zápal a D-manóza z ovocného cukru bráni baktériám, aby sa zachytili na sliznici mechúra.

Bežné zápaly sú dajú liečiť prírodnými prípravkami ako je aj náš Cys-Control, prípadne antibiotikami pri ťažších formách. MUDr. Čech však upozorňuje na zanedbanie liečby:

„Neliečené zápaly môžu prerásť do oveľa závažnejších zdravotných problémov. Komplikované zápaly močovej trubice a močového mechúra sú sprevádzané aj krvou v moči a teplotami a neliečený zápal môže prejsť až do diagnózy zápalu obličiek, čo je už život ohrozujúci stav. Krv v moči však môže byť aj známkou vážnejšieho ochorenia ako sú nádory močových ciest. Aj preto je návšteva urológa nevyhnutná.“

Z toho vyplýva, že ak nechceme mať veľké ťažkosti, musíme sa starať o tie malé. Pri prvých príznakoch zápalu nečakajte a skočte si do lekárne po Cys-Control. Ak máte tieto patálie opakovane, vypýtajte si Cys-Control Fort.

© 2018 Vyrobilo WEBCENTRUM.SK