Cystitída z ambulantnej praxe

  • HOME
  • >
  • Cystitída z ambulantnej praxe
  • 02. 05. 2018
  • ​MUDr. Petra Ištvánová, Ambulancia všeobecného lekára, Partizánske

Cystitída z ambulantnej praxe

Vo svojej ambulantnej praxi sa stretávam s infekciami močových ciest prevažne u žien stredného a vyššieho veku. Pacientky vyššieho veku sú prevažne komorbídne, s chybnými hygienickými návykmi a samozrejme nižším príjmom tekutín. U žien stredného veku sa často jedná o pacientky po operáciách v gynekologickej oblasti alebo o ženy, ktoré infekcie trápia už od mladého veku a to opakovane. Infekcia močových ciest sa vyskytuje aj u mužských pacientov, ale určite v menšom percentuálnom zastúpení. Najčastejšie s rastúcim vekom a pri problémoch s prostatou.


Zvýšenú frekvenciu infekcii močových ciest, resp. problémov s močovým ústrojenstvom zaznamenávam vo väčšej miere hlavne v jarných a potom jesenných a zimných mesiacoch. Počas leta zvyknú infekcie potrápiť aj mladšie ženy, ale to býva spojené často  s gynekologickými problémami a preto ja osobne sa s nimi v ambulancii stretávam menej.

Nemyslím si, žeby ochorenia močových ciest boli v dnešnej dobe internetu tabu. Pacienti skôr podceňujú prevenciu a to hlavne čo sa týka príjmu tekutín.

Všetkým pacientom s infekciou močových ciest vždy odporúčam okrem antibiotík, alebo namiesto antibiotík aj podpornú terapiu. Hlavne je nutné zvýšiť príjem tekutín, určite aj pitím urologických čajov, harmanček, doplnky na báze brusníc, ktoré sú naozaj vhodné aj pri kombinácii s antibiotikami. Tiež je nutná aj pravidelná, resp. správna hygiena.

© 2018 Vyrobilo WEBCENTRUM.SK