Infekcie močových ciest očami urológa

  • HOME
  • >
  • Infekcie močových ciest očami urológa
  • 01. 05. 2018
  • MUDr. Peter Čech, PhD., Primár Urologického oddelenia, Nemocnica Bojnice

Infekcie močových ciest očami urológa

Infekciami močových ciest, ktoré postihujú rovnako dolné aj horné močové cesty sa vo všeobecnosti označujú najmä infekcie spôsobené baktériami. Baktérie sa dostávajú do močových ciest, kde sa usadia a množia sa. Infekciou môžu byť postihnuté močová rúra, močový mechúr, močovody až obličky. Až v 90% spôsobujú zápal močových ciest baktérie Escherichia coli, patriace do veľkej skupiny črevných baktérií, ktoré sa z hrubého čreva a kože v okolí konečníka dostanú do močovej rúry a vyvolávajú infekciu.

Zápal močového mechúra – (cystitída) sa prejavuje pálivou bolesťou pri začatí močenia. Bolesť sa na záver močenia zvyčajne ešte zhorší. Cystitída má zvyčajne rýchly nástup a je charakteristická častým nutkaním na močenie, častejším močením v menších dávkach a prítomnosťou bolesti v podbrušku a občas v dolnej časti chrbta.

Príčinou častejšieho výskytu infekcie u žien je najmä odlišná anatomická stavba orgánov panvového dna, ale aj sexuálna aktivita, gravidita a vo vyššom veku pokles panvového dna alebo prekonané operácie. Uroinfekcie postihujú aspoň raz v živote skoro polovicu žien.

Močová trubica ženy je tri krát kratšia ako močová trubica u mužov. Preto je urogenitálny trakt u žien častejšie ohrozený prienikom baktérií z okolia konečníka a pošvy.

Pri miernejšom prechladnutí močových ciest možno využiť jednoduchšie terapeutické postupy ako zvýšený príjem tekutín, pitie urologických čajov, konzumácia výživových doplnkov najmä s extraktom z brusníc, ktoré majú protizápalové a dezinfekčné účinky. Časté močenie vyvolané pitím veľkého množstva tekutín podporuje vyplavovanie nebezpečných baktérií a toxínov z tela.

Súčasťou liečby infekcií močových ciest je aj správna životospráva a správna intímna hygiena. Je potrebné zabrániť prenosu baktérií do pošvy utieraním konečníka po vyprázdnení smerom spredu.

V pitnom režime sa treba počas liečby vyvarovať nápojov, ktoré dráždia močové cesty ako alkohol, káva, čierny čaj, sladené nápoje a koncentrované citrusové šťavy.

Neliečené zápaly močových ciest môžu prerásť do oveľa závažnejších zdravotných problémov. Komplikované zápaly močovej trubice a močového mechúra sú sprevádzané aj krvou v moči a teplotami a neliečený zápal môže prejsť až do diagnózy zápalu obličiek, čo je už život ohrozujúci stav.

© 2018 Vyrobilo WEBCENTRUM.SK